İnternet’in, tahmin edildiğinden daha hızlı yaygınlaşması beraberinde bir takım problemleri de ortaya çıkarmaya başlamıştır. Bazı bireyler İnternet kullanımını gereksinim duydukları miktarla sınırlarken, bazıları bu sınırlamayı yapamamaktadır. Bu bireylerin iş, okul ve sosyal yaşamlarında aşırı İnternet kullanımı nedeniyle sorunlar yaşadığı görülmektedir. İnternet bağımlılığı özellikle okul çağında sık görüldüğü için öğrencilerin ruhsal ve bedensel gelişimlerini, sosyal ilişkilerini kötü yönde etkileyerek akademik başarılarını da düşürmektedir.
İnternet Bağımlılığının Belirtileri
İnternet bağımlılığı kavramını ilk kez ortaya atan Young’un internet bağımlılığı için önerdiği tanı ölçütleri:
1. İnternet ile ilgili aşırı zihinsel uğraş, sürekli olarak interneti düşünme, internette yapılan aktivitelerin hayalini kurma, internette yapılması planlanan bir sonraki etkinliği düşünme.
2. İstenilen keyfi almak için giderek daha fazla oranda internet kullanma ihtiyacı duyma.
3. İnternet kullanımının azaltılması ya da tamamen kesilmesi durumunda huzursuzluk ya da kızgınlık hissetme.
4. Başlangıçta planlanandan daha uzun süre internette kalma.
5. Aşırı internet kullanımı nedeniyle aile, okul, iş ve arkadaş çevresiyle sorunlar yaşama, eğitim veya kariyer ile ilgili bir fırsatı tehlikeye atma ya da kaybetme.
6. Başkalarına (aile, arkadaşlar, terapist, vb) internette kalma süresi ile ilgili yalan söyleme.
Çözüm Yolları
Davis, internet bağımlılarında kullanılabilecek 11 haftalık bir bilişsel-davranışçı tedavi protokolü önermiştir. Bu önerilere göre, kişinin internetten uzak kalıp kalamadığı tespit edilmeli, bilgisayarın yeri değiştirilmeli ve diğer insanların bulunduğu yerlere taşınmalı, diğer insanlar ile beraber internete bağlanılmalı, internete bağlanma zamanı değiştirimelidir.
Bireyler internet defteri oluşturmalı, arkadaşlarından ve yakınlarından internet ile ilgili problemleri olduğunu saklamamalı, spor aktivitelerine katılmalı, yeni sosyal beceriler kazanmalıdır.
Anne-Babalara Düşen Görevler
Çocuklarla birlikte internet ev kuralları listesi oluşturulmalı, internete bağlı olan bilgisayarlar açık bir alana taşınmalı, çocukların yabancılarla konuşmalarını engellemek için, anlık ileti listeleri hakkında bilgi verilmeli, internet filtreleme araçları kullanılmalıdır. Çocukların hangi sohbet odalarını ya da ileti panolarını ziyaret ettiği ve çevrimiçi ortamda kimlerle konuştuğu tespit edilmelidir.
Çevrimiçi ortamda edindikleri arkadaşlarla asla gerçek yaşamda buluşmayı kabul etmemeleri konusunda ısrar edilmeli, çocuklara e-posta, sohbet odası ya da anlık ileti kullanırken asla kişisel bilgilerini vermemeleri gerektiği öğretilmeli, çocukların sık ziyaret ettiği internet siteleri öğrenilmelidir.