TV – MEDYA BAĞIMLILIĞI

Bir çok araştırmacı ve eleştirmen televizyonun varlık nedenini, insanları eğlendirmek ya da onlara hoş vakit geçirildiği duygusunu yaratmak, yani oyalamak olarak göstermektedir. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler, boş vaktimizi kullanış biçimimizi kökten bireyselleştirmekte ve bir çok sosyal katılım fırsatını yok etmektedir.

TV Bağımlılığının Belirtileri

Eve gelir gelmez ilk işiniz televizyonu açmak oluyorsa, televizyon seyrederken araya giren birilerine sinirleniyorsanız, yemeklerinizi yerken televizyon seyrediyorsanız, televizyon programını kaçırmamak için arkadaşlarınızla buluşmayı veya ailecek yapılacak işleri erteliyorsanız, pek çok programın kanalını ve başlama saatini ezbere biliyorsanız televizyona bağlılık hatta bağımlılığınızın olabileceğini düşünmeye başlayabilirsiniz.

Çözüm Yolları

Haftada bir gün hiç televizyon izlemeyin. Aile üyeleriyle beraber yapacağınız etkinliklerin bir listesini yazın ve herkesin görebileceği bir yere asın. Öylesine bir bakayım diye televizyonunuzu açmayın. Önceden seyretmek istediğiniz programları belirleyin ve televizyonu o zaman açın, program sona erince de kapatın.

Başka bir işle uğraşırken fonda televizyon yerine müzik dinlemeyi tercih edin. Beyinleri gelişme evresinde olan çocuklarımızın saatlerce televizyon karşısında oturmalarına izin vermeyin. Ne kadar meşgul olursanız olun televizyonu asla çocuklarınızı oyalamak için kullanmayın. Medya eğitimini destekleyin. TV programı içeriğini analiz edebilme becerinizi arttırın ve ona göre seçim yapın.

Medya Bağımlılığı

Medya günümüzde insan yaşamının önemli ve vazgeçilmez bir parçası haline gelmektedir. Gelişen teknolojiyle birlikte çok küçük yaştaki çocuklar bile medya araçları tarafından iletilen mesajlarla karşı karşıya kalmaktadır. Günümüzde 3 yaşında bir çocuk bile kendisi televizyonu açıp karşısında saatlerce oturabilmektedir.

Amerikan Pediatri Derneği (AAP), 2008 yılı mayıs ayında yayınlamış olduğu raporda medya görüntü ve mesajlarının çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerini üç ana başlıkta toplamaktadır: Saldırgan davranış ve şiddet, bireysel ve toplumsal bazda şiddete duyarsızlaşma, Madde bağımlılığı ve istismar, Beslenme ve obezite

Medya Bağımlılığının Belirtileri

1. Geceleri yatmadan önce veya sabah kalktığınızda ilk önce medya kaynaklarını kontrol etme.

2. Medya sitelerine ulaşmadığınızda sinirlenme veya üzülme.

3. Düzenli olarak medya sitelerinde vakit geçirme.

4. Arkadaşları, takipçileri veya bağlantılardaki değişmeleri günde birden fazla kontrol etme.

5. Yeni medya araçları hakkında bilgi edindiğinde onları hemen kontrol etme.

6. Başka bir işle uğraşırken bir taraftan da medya araçlarını takip etmekten vazgeçememe.

Çözüm Yolları

1. Odaklanma: Birden fazla sosyal paylaşım sitesi kullanmaktansa bir tanesini tercih etme.

2. Ağınızı daraltma: Size sosyal paylaşım sitelerinden ve medya kaynaklarından gelen her isteği kabul etmeme.Paylaşılan veya önerilen tüm haberlere, resim ve videoları incelememe.

3. Filtreler: Bazı insanların veya medya araçlarının sana ulaşmasını engellemek için sosyal paylaşım ortamlarında kullanılan filtrelerden faydalanma.